Nekrunisani kralj naše zabavne muzike Zdravko Čolić i
najtiražniji srpski dnevni list “Večernje novosti”, druguju više od tri
decenije. Tačnije, od Čolinog prvog velikog koncerta na beogradskoj
“Marakani” 1978. godine i čuvene turneje “Putujući zemljotres”, kada su
mu “Novosti” bile sponzor.
Pevač ističe da to nikada neće zaboraviti, jer ne
samo da je najčitaniji list tadašnje Jugoslavije pratio čitavu turneju
objavljujući reportaže na duplerici već je to bio prvi put da se nekom
muzičkom događaju posvećuje takva pažnja. Neraskidiva veza Čolića i
“Novosti” traje i danas. Legendarni pevač, u čijem se domu svakodnevno
čitalo sarajevsko “Oslobođenje” i naš list, među prvima nam je čestitao
59. rođendan.
- Imao sam čast da “Novosti”
na taj način isprate moj rad i, od tada pa do danas, traje naša odlična
saradnja - kaže Zdravko Čolić, koji naš list uvek čita od poslednje
strane, odnosno od sportske rubrike.
Upravo ste se vratili sa američke turneje, kakvi su utisci?
-
Čini mi se da je ovoga puta bilo bolje nego pre tri godine. Ne mislim
samo na posećenost koncerata, nego je i organizacija bila bolja. Svirali
smo u četiri grada, ali smo mogli sigurno u još četiri. Dakle,
Vašington, Džeksonvil, Majami, Sent Luis, Feniks ili Los Anđeles smo
ostavili za sledeći put. U Čikagu uvek bude najviše naših ljudi na
koncertu, a Njujork je najinteresantniji grad i najviše ga volim. To je
ceo svet u malom. Imaš osećaj da ne postoji nijedna nacija na svetu koja
nije u Njujorku bar malo zastupljena. Tamo sam sreo Vuka Jeremića, dok
sam u Čikagu uživo slušao legendu bluza Badija Gaja u njegovom klubu.
Ove godine navršava se 40 godina vaše karijere. Zašto niste obeležili ovaj jubilej?
-
Ako gledamo početak solo karijere, to je bio 15. april 1972, kada sam
na festivalu “Vaš šlager sezone” pevao “Sinoć nisi bila tu”. Međutim, i
pre toga sam bio član “Ambasadora” i “Korni grupe”. Pitanje je koji
jubilej da izaberem. Možda čak trenutak kada sam odlučio da postanem
profesionalac, posle hita “Gori vatra” 1973. U to vreme sam još bio
student i važnije mi je bilo da tog 15. aprila položim ispit iz
matematike nego da pevam na festivalu. Položio sam ispit iz trećeg puta
pre podne, a uveče je u Sarajevu bio “Šlager sezone”. Sećam se da sam u
nedeljniku “Svijet” pročitao da sam jedan od favorita za nagradu za
interpretaciju. Tako je i bilo. Osvojio sam i treće mesto publike, što
je simbolično označilo početak moje solo karijere.
Koje žensko ime niste opevali a hteli biste?
-
Imam previše pesama sa ženskim imenima i sada ih uglavnom izbegavam.
Jedino ako je baš “ubodena” priča, pa dobro zvuči fonetski kad se peva.
Šta prvo uradite kad ujutru ustanete?
-
Popijem čašu vode. To je najzdravije i preporučujem svima. Posle toga
može kafa, imam običaj da je pijem pre doručka, ali ne jaku, nego
filter. Onda obično pojedem voće jer je zdravije nego kad se jede uveče.
Koji vas ukus i miris vraćaju u detinjstvo?
-
Ukus obično nekog jela iz mamine kuhinje, a miris - prirode i sela. Ja
sam veliki “prirodnjak”, kao dete sam išao po selima u Bosni i
Hercegovini, a često sam dolazio i u Banat, u selo Topolovac kod
Zrenjanina. Sa stricem sam na konju išao u polja i nozdrve mi je uvek
golicao miris nekih žitarica, pokošene deteline, kukuruza, sena. Jedno
vreme smo svi kupovali čuveni miris “Pokošeno seno”. Kada sam porastao
više sam bio vezan za Hercegovinu i okolinu Sarajeva. Ostao mi je u
sećanju miris hercegovačkog čaja, mirisnih trava, a naročito sjerka. Kad
uđeš u polje, taj sjerak zamiriše, kao kad ti u Dubrovniku ili Herceg
Novom zamiriše lavanda.
Kako vam polazi za rukom da do detalja pamtite ljude i davne događaje?
-
Ne pamtim imena, ali se likova dobro sećam. Prilično mi dobro to ide, s
obzirom na broj ljudi koje upoznajem i srećem. Nekad ne mogu nekog da
prepoznam, a ima i onih koji me drsko pitaju: “Hajde, reci odakle me
znaš“. Iznenadim se, ali se brzo prisetim.
Nekad ste bili golman, da li danas igrate fudbal?
-
To mi je neostvarena želja. Kao junior igrao sam malo u Želji, a
kasnije sam učestvovao na turnirima u malom fudbalu i bio golman. U
fudbalu ima najviše povreda. Kao i svi koji uđu na teren i ja vrlo
srljam. Poslednji put kad sam igrao fudbal, pukli su mi ligamenti na
kolenu. Ekipi je falio jedan u timu, ja sam utrčao, ali u dubokim
patikama. Sam sam sebe povredio u jednom duelu, zavrnuo sam nogu i
stradalo je koleno. Sada fudbal ne igram, više trčim.
Dokle ste stigli sa radom na novom albumu?
-
Trenutno u studiju sa Vojom Aralicom snimam demo verzije, a onda će se
priključiti stari i novi saradnici. Nisam ranije praktikovao da
objavljujem singlove, ali ovoga puta ću za Novu godinu verovatno
izbaciti jedan. Najveći problem su mi tekstovi. Smatram da ploča ne
treba dugo da se pravi, jer što više vremena prolazi, postaješ sve
nesigurniji i pitaš se da li je to što si uradio dobro. Ljudi i ne znaju
da sam na poslednjih pet albuma najviše pesama sam napisao. Zato su
saradnici dobrodošli da razbiju tu tvoju ličnu monotoniju, ali je
problem što mi stalno nude pesme koje sam prežvakao već sto puta. Stalno
se vraćaju na ono što sam već otpevao.
Znate li gde ćete pevati za Novu godinu?
-
Najizvesnije je da će to biti u Budvi, na gradskom trgu, posle 12
godina. Novogodišnji doček u Budvi je uvek najpompezniji u regionu, a i
volim da sam na moru.
Da li je istina da ne razgovarate sa Goranom Bregovićem?
- Razgovaramo, pa bio sam mu gost na koncertu u Sarajevu, u martu! Imam
trojicu prijatelja sa kojima sam radio i sa kojima nikad ne bih mogao da
se posvađam. To su Kemal Monteno, Goran Bregović i Kornelije Kovač.
Jeste bilo nesuglasica sa Bregom, ali više je to bila produkcijska
zavrzlama, zbog prava oko reklame. Voleo bih da Brega i na ovom albumu
zauzme svoje mesto, koliko mu vreme dozvoljava. Voleo bih da uradimo
nešto zajedno, pesmu, aranžman ili tekst, jer on je veliki majstor.
Jedinstven je, ima veliko iskustvo i voli me i kao pevača i druga. Nikad
do sad nismo omanuli kada smo sarađivali.
Azijska kuhinja
Proputovali ste ceo svet , čija vam kuhinja
najviše prija?
- Bez obzira na naša domaća jela bez kojih se, naravno,
ne može - sarme, čorbe, kupus sa jagnjetinom ili teletinom, sataraš...
najviše volim plodove mora. Ali, obožavam i kinesku hranu jer mi je
najlakša za stomak. Veoma često odem na ručak u italijanski restoran,
ali mi i azijska kuhinja izuzetno prija.
No comments:
Post a Comment